Vijesti

Usvajanjem deklaracije završena Paneuropska konferencija u Orašju

Usvajanjem teksta Paneuropske deklaracije završen je službeni dio konferencije “Evropski proces proširenja prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija” koja se održava u Orašju. U današnjim panelima govorili su mnogi istaknuti govornici iz Europske unije i zemalja regije.

Mile Lasić, član Nadzornog odbora Paneuropske unije BiH, istaknuo je kako su zemlje Balkana često percipirane kao neostvareni eksperiment na krajnjim granicama velikih imperija. „Neophodno je održavanje ne samo konstruktivnih pregovora između Europske Unije i Bosne i Hercegovine, već i kritički orijentiranih razgovora unutar same BiH koji će potpomoći boljem razumijevanju potreba šire zajednice Bosne i Hercegovine te njezine kompleksnosti. U Bosni i Hercegovini se ne smiju ponoviti greške iz povijesti i nikako nije dobro nametanje teme Bosne i Hercegovine samo kao građanske države, već se moraju uvažavati i kolektivna prava“, kazao je Lasić.

Potpredsjednik Međunarodne paneuropske i predsjednik Hrvatske paneurope Mislav Ježić istaknuo je kako je upravo Bosna i Hercegovina ostala kulturno najraznovrsnija zemlja Jugoistočne Europe što je ujedno njezin najveći doprinos Europskoj Uniji. „Sama složenost veličine sustava koji EU predstavlja, može zaprijetiti stabilnosti Unije udaljavanjem njezinih građana od tog projekta i izražavanjem njihova nepovjerenja prema procesu proširenja. Zato se, citirajući papu Franju, trebamo vratiti idejama osnivača Europske unije“, kazao je Ježić.

Šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu Dragoslav Štefanek kazao je da danas mnogi ne vide europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. „No, treba biti optimist. Jer nitko se nije nadao recimo 1997. godine da će moja zemlja Slovačka ući u Europsku uniju, a ušli smo 2004. godine.  Zato ustrajte na svom putu ka EU“, kazao Štefanek.

Bernd Posselt, predsjednik Paneuropske unije Njemačke kazao je da se nikako ne smije dozvoliti promjena granica na Jugoistoku Europu. „To može dovesti do primjerice nove podjele u BiH ili pak može dovesti u pitanje granice drugih europskih zemalja. Umjesto mijenjanja granica treba integrirati sve zemlje jugoistoka Europe u EU“, kazao je Posselt i dodao kako su najnovija istraživanja pokazala da odnos građana Europske unije prema Europskoj uniji nikada nije bio bolji još o 1983. godine. „U Njemačkoj, recimo više od 70 posto stanovnika Europsku uniju vidi pozitivno. Ono što mi moramo raditi je boriti se protiv nacionalizma koji je zapravo kolektivni egoizam, a egoizam je najgora ljudska osobina“, zaključio je Posselt.

Međunarodna konferencija realizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Posavskog kantona i Općine Orašje, a partneri su Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”,Zaklada Robert Schuman, Zajednička komisija za europske integracije BiH, Ured predsjednika Federacija BiH Marinka Ćavare. Ova je konferencija i dio međunarodnog projekta „Joint Citizens’ Forces – Common European Future“, koji je sufinancirala Europska unija iz projekta „The Europe for Citizens Programme“, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Tekst deklaracije, koja će biti upućena predstavnicima vlasti u BiH, ali i predstavnicima institucija Evropske unije, donosimo u nastavku.

Andrej Lepavcov - član Predsjedništva Međunarodne panevropske unije Andreas Raab - zamjenik predsjednika paneuropske unije Njemačke Bernd Posselt - predsjednik Paneuropske unije Njemačke Drahoslav Štefanek - šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu DSC_4741 DSC_4806 Jasmina Osmanković - profesorica na Ekonomskom fakultetu Sarajevo Mislav Ježić - potpredsjednik Međunarodne Paneuropske unije DSC_4661 DSC_4775 Stephan Habock - voditelj međunarodnih i europskih poslova Austrijskog panevropskog pokreta Peter Zimmermann - potpredsjednik Slovenskog paneuropskog pokreta Pavo Parišić - tajnik Međunarodne Paneuropske unije i Allain Terrenoire - predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Nada Bojanić, šefica Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini2 Nada Bojanić, šefica Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini