Vijesti

U Zagrebu održana konferencija “Stoljeće nakon Prvoga svjetskog rata: povijesno nasljeđe i perspektive Europske unije”

Hrvatska paneuropska unija organizirala je međunarodnu konferenciju “Stoljeće nakon Prvoga svjetskog rata: povijesno nasljeđe i perspektive Europske unije” u Zagrebu 19.-21. oktobra.
Na konferenciji su sudjelovali su predsjednik HPEU-a Mislav Ježić, bivši ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Pavo Barišić koji je glavni tajnik Međunarodne panevropske unije, predstavnici te organizacije iz drugih država jugoistočne Europe, ali i Europe u cjelini, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, izaslanik predsjednice RH Mate Granić, europarlamentarci iz Hrvatske, Njemačke i Slovačke, predstavnici Fondacije Konrad Adenauer i Fondacije Hans Seidel i drugi.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ustvrdio je da Hrvatska može biti zadovoljna onime što je ostvarila u prvih pet godina članstva u Europskoj uniji. Naglasio je kako Hrvatsku u kontekstu EU-a u narednom razdoblju čekaju četiri izazova: ulazak u schengenski prostor, uz to povezana kriza migracija, uvođenje eura, pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a te Brexit.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić u svom je izlaganju naglasila kako podržava i podupire ulazak u Europsku uniju svih zemalja koje ispunjavaju uvjete.

Ustvrdila je kako je jedan od preduvjeta za ulazak BiH u Europsku uniju politička konsolidacija i provođenje potrebnih reformi, a napose „ono što je za nas jako važno: jednakopravnost triju konstitutivnih naroda te ostvarivanje ustavnih prava svih građana u BiH“.

Predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić istakao je da je u procesu pridruživanja BiH EU važna zajednička saradnja i vlada i opozicije i svih segmenata bosanskohercegovačkog društva. „Pridruživanje EU je generacijski projekat za opće dobro“, istakao je.

„Usvajanjem svih evropskih propisa, a onda i vrijednosti i principa na kojima je zasnovana EU mi bitno unapređujemo ambijent za naš život, za poslovanje firmi. Nema boljeg seta vrijednosti nego što nudi EU“, ustvrdio je Topčagić.

Ponovio je zahtjev Evropskoj komisiji da što prije pripremi i objavi mišljenje povodom aplikacije koju je BiH predala za članstvo u Evropsku uniju.

„To mišljenje će biti najdetaljnija do sada učinjena analiza i ocjena stanja u svim oblastima u BiH i njihovoj usklađenosti sa acquis – propisima, principima i vrijednostima Evropske unije. Takva analiza može da predstavlja i osnovu za zajednički angažman svih političkih aktera u BiH, i u vlasti i u opoziciji, jer svi oni u svojim programima podržavaju ovaj proces i, podsjećam, svi su potpisali Reformsku agendu“, riječi su Osmana Topčagića.

Predsjednik Mladih Panevropske unije BiH Dario Plavčić u svom je izlaganju istakao da je najveća vrijednost europske zajednice i obitelji kakvu poznajemo – mir.

“Mir je svijetu potreban i on je osnova za sve ostalo. U tome je i najveća vrijednost Europske unije i ona kao takva je danas najstabilnija i najsnažnija, kako gospodarski tako i politički, organizacija koja može odgovoriti na izazove koji se danas nalaze pred njom – unutarnji problemi, euroskepticizam, ekstremizam, radikalizam i jake migracije” naveo je Plavčić.

“Jasno opredjeljenje Bosne i Hercegovine je europski put i euroatlanske integracije, a na tome će ustrajnu podršku i dalje imati od Paneuropske unije Bosne i Hercegovine i svih njenih članova. Bosna i Hercegovina kao članica Europske unije nema alternativu”, poručio je Plavčić.

U delegaciji Panevropske unije Bosne i Hercegovine na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu bili su još i generalni sekretar mr. Haris Ćutahija, član Predsjedništva Panevropske unije BiH Senad Dorić, član Nadzornog odbora Vanja Gavran i članica Stegovnog suda Meliha Ćilimković.