Vijesti

U srijedu o reformama u BiH i proširenju EU

Povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU-a, Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini i Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizovat će Konferenciju “Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU“ u srijedu, 12. septembra 2018. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Konferencija će okupiti kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija Bosne i Hercegovine, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Martin Pammer istakao je da je proces proširenja EU-a u kontekstu zemalja Jugoistočne Europe u 2018. godini ponovo privukao pažnju zahvaljujući Strategiji EU-a za Zapadni Balkan, samitima u Sofiji i Londonu, kao i nedavnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Beču.

“Na konferenciji će se tematizirati ključna pitanja, kao što su nužnost reformi, značaj odnosa u regiji i mogućnosti proširenja EU-a. Imajući u vidu predstojeće izbore i dosadašnju retoriku, cilj konferencije je da se, i u korist građana države, u javni diskurs ponovo jače uvedu teme i pitanja vezana za Europu i integracijski proces, kao što su pravna država i ekonomski napredak”, dodao je ambasador Pammer.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije Bosne i Hercegovine Haris Ćutahija je rekao da je ovaj projekat još jedan napor Panevropske unije Bosne i Hercegovine u pokušaju aktuelizacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

“Austrija je važan partner Bosne i Hercegovine još od njene nezavisnosti i mi se nadamo takvom odnosu i za vrijeme austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom. Panevropska unija Bosne i Hercegovine svojim aktivnostima pokušava pomoći u izgradnji konsenzusa svih aktera procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini jer proces ne treba služiti za skupljanje političkih poena već ga trebamo shvatiti kao proces oko kojeg se trebamo ujediniti i zajedničkim snaga Bosnu i Hercegovinu odvesti u perspektivniju budućnost”, istakao je Ćutahija.

Na konferenciji će, pored ostalih, govoriti ambasador Klaus Wölfer, šef Odjela za proširenje EU/Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH.