Vijesti

Topčagić u Splitu: Proširenje se ne smije zaustaviti

U Splitu je prethodnog vikenda održana međunarodne konferencije Hrvatske panevropske unije ‘Ishodi izbora za Evropski parlament 2019. i izbori pred Evropskom unijom – Prema predsjedanju Hrvatske u Vijeću Evropske unije’. Na konferenciji su učestvovali i govorili predstavnici hrvatskih vlasti, nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu te članovi panevropskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Švedske, Francuske i Austrije.

Na konferenciji su ispred Panevropske unije Bosne i Hercegovine govorili predsjednik Osman Topčagić, počasni predsjednik Franjo Topić te predsjednik organizacije mladih Dario Plavčić. Osim njih, Panevropsku uniju Bosne i Hercegovine predstavljali su i generalni sekretar Haris Ćutahija, članovi predsjedništva Jasmina Pašalić i Senad Dorić, član Nadzornog odbora Vanja Gavran, te članica Suda časti Meliha Ćilimković.

Predsjednik Panevropske unije BiH ambasador Osman Topčagić iznio je tezu da proširenje Evropske unije ne treba promatrati odvojeno od transformacije same Evropske unije.

- Samo proširenje je transformacijski proces, i ne smije se zaustaviti, a svjedoci smo da ima onih koji ga trenutno zaustavljaju. Time i mi koji zagovaramo evropsko proširenje i uvođenje evropskih standarda u naše države gubimo na kredibilitetu jer nam s pravom mnogi mogu reći ‘jesu li evropski standardi i evropska politika ovo što se sada događa u EU, kao što je blokada početka pregovora s Makedonijom i Albanijom?’. Moram reći da je svaki oblik regionalne saradnje dobar, ali ideja formiranja neke male unije u susjedstvu Evropske unije nije prihvatljiva – kazao je Topčagić.

Član Predsjedništva Međunarodne panevropske unije i počasni predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine prof. dr. Franjo Topić upozorio je na najveći problem Evropske unije, ali i zemalja jugoistočne Europe, a to je problem demografije i maloga nataliteta ‘kojim se Evropa sama osudila na smrt’.

Predsjednik Mladih Panevropske unije BiH Dario Plavčić rekao je da Bosna i Hercegovina geografski, historijski, kulturno i civilizacijski pripada Evropi i zapadnom svijetu te sama integracija naše države u Evropsku uniju u postojećim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima jednostavno nema alternativu.

- To je jedini put za razvoj i bolje sutra države Bosne i Hercegovine. Na nužno zbog toga što će proces integracije i u dužoj perspektivi punopravno članstvo u Evropskoj uniji riješiti sve naše unutrašnje probleme već prije svega zbog toga što bi cijena ostanka izvan Evropske unije imala nesagladive ekonomske i političke posljedice po našu državu i bh. društvo u cjelini, zaključio je Plavčić.

Rezultat ove konferencije su zaključci sadržani u Izjavi koju su usvojili učesnici skupa.