Vijesti

Tekst Deklaracije Panevropske konferencije – Orašje 2018.

Mi, predstavnici Panevropske unije Bosne i Hercegovine, uz podršku panevropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke i Slovenije, na Međunarodnoj panevropskoj konferenciji „Evropski proces proširenja – Prekogranična saradnja kao instrument evropskinh integracija“ koja je održana u Orašju od 25. – 27. maja / svibnja 2018. usvojili smo slijedeću

DEKLARACIJU

  1. Bosna i Hercegovina je, neosporno, dio Evrope i njena evropska perspektiva nema pozitivnu alternativu. Pozdravljamo što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na Upitnik Evropske komisije što je veliki korak ka dobivanju kandidatskog statusa zemlje za članstvo u EU. Apelujemo da se zadrži postojeći momentum u procesu integracija kako bi se dali kvalitetni odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije koja će uslijediti.
  1. Evropska perspektiva Jugoistočne Evrope još jednom je potvrđena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji (Bugarska) što je ohrabrujuća poruka i za Bosnu i Hercegovinu. Apelujemo bosanskohercegovačkim političarima da još jače nastave sa reformskim procesima u zemlji. Takođe, apelujemo na institucije Evropske unije da se aktivnije uključe u provođenje reformskih procesa na najvišem nivou neophodnih za EU integracije da bi se brže ostvarilo proširenje EU i BiH postala njena članica.
  1. Panevropska unija poziva sve proevropske snage u BiH da se snažnije uključe u procese evropskih integracija BiH. Isto tako, apelujemo proevropskim političarima da se nakon općih izbora formira široka koalicija za evropsku, pravnu i demokratsku BiH.
  1. Panevropska unija predlaže institucijama Evropske unije formiranje zajedničkog tijela između EU i zemalja Zapadnog Balkana na kojem bi se raspravljalo ne samo o proširenju, već i o drugim temama, uključujući i geopolitičke.
  1. Prekogranična saradnja između država Jugoistočne Evrope ima veliku ulogu u razvijanju procesa evropskih integracija i doprinosi izgradnji mira i dobrih međudržavnih odnosa. U daljem procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a naročito tokom pregovora o otvorenim poglavljima BiH bi trebala uložiti dodatne napore u nove projekte prekogranične saradnje u oblasti privrednog razvoja, razvoja infrastrukture i ekologije.
  1. Apelujemo na sve zemlje Jugoistočne Evrope da prošire aktivnosti u oblasti prekogranične saradnje kako bi se što uspješnije odvijao i završio proces integracija  zemalja Jugoistočne Evrope pojedinačno u EU.

 

 

U Orašju, 26. maja / svibanja 2018.