Vijesti

Sve je spremno za veliku Paneuropsku konferenciju u Bihaću

Paneuropska unija BiH organizirala je danas konferenciju za novinare u EU Info centru u Sarajevu, a povodom njene međunarodne konferencije o temi Bosna i Hercegovina: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces? koja će bit će održana od 19. do 21. 5. 2017. u Bihaću.

Novinarima su se obratili Doris Pack, dogogodišnja izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH i visoka funkcionerka Europske pučke stranke, najjače grupacije u Europskom parlamentu, Jasmina Pašalić, članica Predsjedništva Paneuropske unije BiH, Karsten Dummel, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Haris Ćutahija, savjetnik predsjednika Paneuropske unije BiH Vanje Gavrana.

Doris Pack govoreći o značaju konferencije u Bihaću, istakla je da tri naroda u BiH moraju zajednički raditi na rješavanju unutrašnjih problema zemlje. “Bosna i Hercegovina nije srpska, niti hrvatska niti bošnjačka, ona pripada svima te stoga svi moraju biti ravnopravni, a političari u BiH to moraju shvatiti da bi građanima pružili bolju budućnost”, istakla je Pack.

Jasmina Pašalić govorila je o sveukupnoj misiji Paneuropske unije BiH. Podsjetila je da je Panueropska unija BiH formirana 1995. godine. Od tada pa do danas, kako je istakla, ova organizacija usmjerava svoje aktivnosti ka promociji BiH u međunarodnim okvirima kao evropske zemlje koja ipak nije institucionalno vezana za EU. “Paneuropska unija daje značajan doprinos reformama i promjeni političke atmosfere u BiH, koji se ogleda kroz upućivanje apela državnim institucijama da brže donose i usvajaju reforme neophodne za ulazak BiH u EU”, rekla je Pašalić.

Karsten Dummel, direktor Predstavnista Fondacije Konrad Adenauer u BiH podsjetio je da ta fondacija godinama podržava misiju i aktivnosti Paneuropske unije BiH. Konstatovao je da je potrebno imati političku volju da bi se “izravnao put BiH ka EU”. “Nekada je ta politička volja jača izvana, nego unutar zemlje. Zbog toga je naš zadatak ujediniti sve pozitivne snage i ići naprijed” – zaključio je Dummel.

Haris Ćutahija, savjetnik predsjednika Paneuropske unije BiH napomenuo je da će na međunarodnoj konferenciji u Bihaću biti održana tri panela na kojima će više od 120 sudionika govoriti o trenutnoj situaciji u zemlji, regiji i Europi, integracionim izazovima te o ispunjavanju uvjeta za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Istakao je da će među govornicima biti Vanja Gavran, predsjednik Paneuropske unije BiH, Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Husein Rošić, predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona, Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Karl von Habsburg, dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik Austrijskog paneuropskog pokreta, Julie Ward, zastupnica u Europskom parlamentu, Doris Pack, predsjednica Robert Schuman instituta, Bernd Posselt, član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik Njemačke paneuropske unije i mnogi drugi.

Naveo je da će učesnici zajednički donijeti Deklaraciju koju će po završetku konferencije uputiti vlastima Bosne i Hercegovine i predstavnicima međunarodne zajednice.

Ćutahija je naveo i to da se bihaćka konferencija održava pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, te da je glavni partner skupa Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Bosni i Hercegovini, a partneri su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Fondacija Robert Schuman, Uredi potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića te Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

S press konferencije 1