Vijesti

Predsjednik Mladih Paneuropske unije BiH sudjelovao na EU-Western Balkans summitu

Predsjednik Mladih Paneuropske unije BiH Dario Plavčić, kao dio delegacije zaklade Konrad Adenauer, ovaj je tjedan sudjelovao na EU-Western Balkans summitu (Enlargement, integration and the challenge of transformation) u Briselu koji je održan u organizaciji “Friends of Europe”. Održan je niz događaja s državničkim i nedržavničkim akterima na kojima je potaknuta rasprava o mogućnostima i izazovima regije.

“Europska unija obećala je otvoriti vrata zemljama zapadnog Balkana još prije 15-ak godina i to je na neki način i učinila. Međutim, iako smo cijelo vrijeme imali jaku i kontinuiranu podršku ulazak jedne od ovih zemalja (uključujući i Kosovo) je izostao i ne očekuje se da će se dogoditi prije 2025. godine. Naša regija, odnosno spomenute zemlje, bore s pomirenjem tri desetljeća nakon ratnih sukoba, a uz to se nameću i novi probleme vezani za populizam, nacionalizam i deficit demokracije”, kazao je Plavčić istaknuvši jedan od glavnih zaključaka summita:

“Novi politički trenutak svakako je izgradnja regionalne suradnje i poboljšanje veza između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Upravo spomenuto treba biti i glavni cilj državi Bosni i Hercegovini kako bi se i na ovaj način približila Europskoj uniji i ulasku u istu”.

Uz sudjelovanje na samitu, delegacije mladih iz šest zemalja zapadnog Balkana sudjelovale su na brojnim sastancima i susretima organiziram uz podršku zaklade Konrad Adenauer.