Vijesti

Porukama podrške evropskom putu BiH počela Konferencija “Izazovi Evropske unije i proces proširenja”

Svečanim otvaranjem i Prvim panelom u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu sinoć je započeo veliki međunarodni skup na temu procesa proširenja Evropske unije i izazova koje on nosi u organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine i Fondacije Konrad Adenauer.

Konferencija je centralni događaj u aktivnostima Panevropske unije BiH s ciljem uključenja šire javnosti u proces integracije naše zemlje u EU. Na panelima u okviru Konferencije imat ćemo priliku čuti različita mišljenja o procesu proširenja, regionalne saradnje i budućnosti EU u kojoj je promjenjen odnos snaga između euroskeptika i zagovornika ovog saveza“, kazao je ambasador Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije BiH.

Na prvom danu Konferencije je posebno istaknuta neophodnost integracije naše države i čitave regije u Evropsku uniju kako bi se osigurali stabilnost i mir na starom kontinentu i u budućnosti.

Od 1992. Godine Evropska unija uspostavlja veze sa BiH. Nema Evropske unije bez BiH i bez zemalja Jugoistočne Evrope. To će nam omogućiti da uspostavimo vanjske granice EU unutar kojih će živjeti evropski narodi“, pojasnio je Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne panevropske unije.

Predstavnici bh. institucija su pozvani da što prije uspostave državnu vlast kako bi se nastavio integracijski proces naše zemlje u EU.

Gotovo godinu dana BiH je bez državne vlade. To nije način da se zaradi povjerenje građana u BiH i institucija Evrospke unije. Naši ciljevi su podrška Berlinskom procesu, koji je započela Savezna Vlada Republike Njemačke te evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je dr. Peter Fischer- Bollin, zamjenik šefa Odjela za evropsku i međunarodnu saradnju Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu.

Ambasador Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je kako je EU više od trgovinskog partnera i važnog investitora našoj državi, te da se Briselu jasno mora pokazati zašto smo vrijedni članstva.

Našim partnerima u EU moramo jasno pokazati kakve vrijednosti i koristi mi donosimo. Ne želimo biti problem koji će dobiti našim ulaskom. Naš evropski put nema alternativu, jer smo suštinski povezani kroz zajedničku povijest i kulturu. Uostalom, ujedinjenija Evropa je stabilnija Evropa“, istakao je Brkić.

Na kraju dvodnevnog programa konferencije bit će usvojena Deklaracija koju će Panevropska unija BiH uputiti institucijama EU i BIH.

IMG_0271 IMG_0296 IMG_0142 IMG_0215 IMG_0240 IMG_0176 IMG_0155