Vijesti

Paneuropska unija BiH organizirala Međunarodnu konferenciju mladih

Paneuropska unija BiH organizirala je danas u Vogošći Međunarodnu konferenciju mladih pod nazivom “Uloga mladih u procesu europskih integracija”. Članovi Mladih Paneuropske unije Bosne i Hercegovine odlučili su organizirati ovu konferenciju u suradnji s Fondacijom Konrad Adenauer i organizacijom Mladih Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i uz pokroviteljstvo Općine Vogošća s ciljem da mlade podsjete da su građani Europe i da ih ohrabri da se aktivnije uključe u diskusiju vezanu za izgradnju i budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Ovaj događaj okupio je skoro stotinu mladih iz BiH i regiona: predstavnike institucija iz zemlje i regiona koje su zadužene za pitanja koja se tiču mladih, kao i predstavnike omladinskih i studentskih udruženja i organizacija, političkih stranaka i drugih organizacija, te eksperte.

Konferenciju su činila tri panela:

- Mladi u Bosni i Hercegovini: Kako izaći iz letargije?
- Bh mladi u politici: Ornament ili šansa za promjenu?
- Uloga mladih u procesu europskih integracija: Kako doprinijeti?
Nakon svakog panela uslijedile su diskusije i razmatranja.

Vršiltelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH mr. Haris Ćutahija podsjetio je da se Paneuropska unija zalaže za izgradnju sveukupnog konsenzusa u pitanjima europskog puta BiH. To je proces kojem, rekao je, ne sudjeluju samo političari već čitavo društvo te da se mladi trebaju direktno uključiti jer se to njih najviše tiče.

Pozvao je sudionike da razmijene stavove i razmišljanja te da ih prenesu drugim mladim ljudima u organizacijama i mjestima iz kojih dolaze.

„Vrijeme je da se stišaju konflikti, da ono što piše u stranačkim programima prijeđe s riječi na djela, da se provode reforme i uhvati snažan zamah ka izgradnji ekonomski jakog društva i članstvu Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji” – istaknuo je Dario Plavčić, predsjednik Mladih paneuropske unije BiH.

„Mi mladi ljudi moramo biti kreatori spomenutog zamaha. Moramo krenuti sami od sebe, potaknuti naše prijatelje i sugrađane na promjene“, zaključio je.

Panelisti i drugi sudionici konferencije zaključili su da je glas mladih u BiH uglavnom konstruktivan i kreativan te da se treba više čuti u medijima, a mlade su pozvali da se aktivno uključe u cjelokupni proces europskih integracija Bosne i Hercegovine.

uloga mladih u procesu eu integracija4 uloga mladih u procesu eu integracija3 uloga mladih u procesu eu integracija1 uloga mladih u procesu eu integracija7 uloga mladih u procesu eu integracija8