Vijesti

Paneuropljani iz BiH na konferenciji u Ljubljani

Delegacija Panevropske unije Bosne i Hercegovine, predvođena v.d. predsjednikom Harisom Ćutahijom i potpredsjednikom Hasanom Muratovićem, prošlog je vikenda u Ljubljani učestvovala na prvoj u seriji konferencija koje su dio međunarodnog projekta „Ujedinjene građanske snage – zajednička evropska budućnost“.

Na konferenciji se govorilo o raznim aspektima značajnim za razumijevanje Evropske unije – od odnosa između državnog i evropskog nivoa, do evropskog državljanstva i reforme institucija Evropske unije, ali analizirana su i najaktuelnija pitanja od značaja za Evropsku uniju kao što su Brexit i referendum za nezavisnost Katalonije.

Između ostalih, na konferenciji su se obraćali i Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne panevropske unije, Milan Brglez, predsjedavajući Državnog zbora Slovenije, Zoran Stančič, šef predstavništva Evropske komisije u Sloveniji, predsjednik Austrijskog panevropskog pokreta Karl von Habsburg, predsjednik Slovenskog panevropskog pokreta Laris Gajser, te mnogi drugi eksperti i predstavnici panevropskih organizacija.

Projekat implementira Slovenački panevropski pokret zajedno sa jedanaest organizacija iz različitih evropskih zemalja, a Panevropska unija Bosne i Hercegovine je jedan od partnera. Projekat je sufinansiran iz programa Evropa za građane, a pokrovitelj konferencije bio je Evropski parlament.

U sklopu ovoga projekta bit će održana i konferencija u Orašju od 25. do 27. 5. iduće godine.

Alain Terrenoire Detalj s konferencije 2 Detalj s konferencije Karl von Habsburg