Vijesti

Panel diskusija: „Bosna i Hercegovina i Evropska unija: Kako dalje?“

Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizovala je danas u EU info centru u Sarajevu panel diskusiju naziva „Bosna i Hercegovina i Evropska unija: Kako dalje?“ koja je okupila predstavnike Evropske unije, stručnjake, analitičare, studente i predstavnike civilnog društva, a kako bi zajedno diskutovali pitanja vezana uz evropske integracije BiH.

Predsjednik Panevropske unije BiH ambasador Osman Topčagić kazao je da u procesu pridruživanja BiH EU trebaju zajednički surađivati i vlada i opozicija i svi segmenti bh. društva.
„Naredna aktivnost koja je sada bitna jeste odgovor na dodatna pitanja, pa onda slijedi mišljenje Evropske komisije, te je prije toga nezahvalno govoriti o bilo kakvim prognozama“ – kazao je Topčagić.

Dodao je da se u međuvremenu može dosta toga učiniti, ukoliko se nužnim iskoracima pristupi urgentno, te ukoliko svi politički akteri podrže sve ono što su deklarisali kao zajednički strateški cilj, a partikularne interese, zasada, ostave ‘po strani’.

„Dvije su stvari bitne zašto bi BiH trebalo da uđe u članstvo EU. Jedan je striktno vezan za Bosnu i Hercegovinu i stanje kod nas. Usvajanjem svih evropskih propisa a onda i vrijednosti i principa na kojima je zasnovana EU mi bitno unaprijeđujemo naš život. Nema boljeg seta vrijednosti nego što nudi EU. Druga stvar je da zauzmemo svoje mjesto u Briselu. Nismo ravnopravni s drugim zemljama ako oni sjede u Briselu za stolom, raspravljaju o nama a Bosna i Hercegovina je “na stolu”. O nama se priča a mi nemamo mogućnost da uđemo unutra i učestvujemo u toj priči“ – kazao je Topčagić.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Lars – Gunnar Wigemark izrazio je zadovoljstvo što Delegacija EU u BiH surađuje sa Panevropskom unijom BiH na različitim projektima kakva je današnja panel diskusija. Izrazio je očekivanje da će proces formiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih Općih izbora na svim nivoima teći bez smetnji, kao i da će predstavnici vlasti tražiti i nalaziti kompromisna rješenja u vezi sa svim spornim pitanjima.

Po njegovim riječima, naredna godina bit će važna za proces evropskih integracija BiH, te je apelovao da se ubrza davanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i da profunkcioniše Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Evropskog parlamenta i PSBiH.

Doc.dr. Nedžma Džananović Miraščija sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu takođe je istakla da je za BiH značajno da se konačno, nakon više od stotinu godina, ponovo nađe i u historijskom i u civilizacijskom smislu, u okruženju kojem geografski pripada, u Evropi 21. vijeka.

Doc.dr. Jasmin Hasić Iz Internacionalnog Burch univerziteta kazao je da se u BiH aktivnije treba promovirati ono što je pozitivno.

„Ima lijepih primjera koje bi trebalo prezentirati, a pitanja koja nisu rješena i stvaraju negativan imidž Bosne i Hercegovine treba što prije rješavati“ – kazao je Hasić.

Studenti, uglavnom sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, takođe su apelovali vlastima u BiH da hitno rješavaju pitanja od ključne važnosti za budućnost zemlje, posebno ona koja se tiču integracijskih procesa.

Panevropska unija je najstarija evropska organizacija koja se zalaže za ujedinjenje Evrope i postoji od 1923. godine. U Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine i uglavnom organizira međunarodne konferencije, okrugle stolove i slične događaje na temu evropskih integracija.

Fotografije pogledajte klikom OVDJE.