Vijesti

Osman Topčagić novi predsjednik Panevropske unije BiH

Panevropska unija Bosne i Hercegovine održala je danas, 13. oktobra 2018. godine svoju izvještajno-izbornu skupštinu. Događaj je okupio članove Panevropske unije BiH, partnere i goste – kreatore politika u BiH, stručnjake, analitičare i predstavnike civilnog društva sa kojima Panevropska unija BiH surađuje na temama i projektima iz procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Pozdravljajući skup i govoreći o periodu rada organizacije od 2014. do 2018. godine mr. Haris Ćutahija, vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH je rekao da je Panevropska unija BiH bila ozbiljan partner institucija, organizacija i fondacija te Delegacije EU u BIH i ambasada. Kao takva, istakao je, uvrstila se na prvo mjesto nevladinih organizacija koje promoviraju evropske integracije BiH.

„Predstavnici Predsjedništva su ovih godina održavali sastanke sa mnogo predstavnika institucija i stranih ambasada i na najbolji način predstavljali organizaciju i ti sastanci su rezultirali saradnjom koju smo ostvarili kroz naše aktivnosti“, rekao je Ćutahija.

„Panevropska unija BiH, kao dio Međunarodne Panevropske unije, najstarije organizacije koja promoviše evropsko jedinstvo, radi na promociji evropskih vrijednosti i standarda u BiH kako bi BiH što prije postala članicom Evropske unije. Tu misiju ostvaruje organizirajući različite skupove, okrugle stolove, tribine i velike konferencije“, dodao je Ćutahija.

O misiji i radu Panevropske unije BiH govorio je i prof. dr. Franjo Topić, njen dugogodišnji predsjednik i član Predsjedništva Međunarodne panevropske unije.

„U BiH živi ili umire Europa. Bez rješenja BiH nema dobrog rješenja EU. Mi u Paneuropskoj uniji BiH pokazujemo kako možemo živjeti zajedno, raditi i biti učinkoviti, a makar to bilo i simbolično. Pozivamo i druge da učine ono što mogu da BiH bude mjesto dijaloga“, rekao je prof. Topić.

„Treba stvarati kritičnu masu dobrih i pozitivnih ljudi pa će sve biti bolje. Činimo dobro i širimo dobro i time ćemo najviše učiniti za sebe, za BiH i za Paneuropsku uniju BiH“, poručio je prof. Topić.

Na skupštini je podnesen izvještaj o realiziranim aktivnostima i projektima Panevropske unije BiH u periodu od 2014. do 2018. godine, izabran novi predsjednik
organizacije, te članovi drugih upravnih tijela.

Za novog predsjednika Panevropske unije BiH jednoglasno je izabran g. Osman Topčagić, dosadašnji član Predsjedništva Panevropske unije BiH, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, šef Misije BiH pri Evropskoj uniji i direktor Direkcije za evropske integracije BiH. Za potpredsjednike su izabrani prof.dr. Mirko Pejanović iz Sarajeva i prof.dr. Snježana Šušnjara iz Busovače.

Novoizabrani predsjednik govorio je o misiji Panevropske unije BiH, narednim aktivnostima i projektima, te o izazovima s kojima se BiH suočava na putu prema Evropskoj uniji.
Topčagić je pojasnio koliko je za Bosnu i Hercegovinu važno da ima Panevropsku uniju i koliko su važne evropske integracije za BiH.

“Ovo je organizacija koja u Bosni i Hercegovini djeluje još od 1994. Godine, a okuplja sve one koji žele da podrže približavanje i pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, kazao je Topčagić.

„Očekujem i u ime Panevropske unije BiH zahtjevam da novi organi vlasti u BiH sa novim entuzijazmom i intenzitetom nastave i ubrzaju sve aktivnosti u okviru procesa pridruživnja BiH EU. Unatoč napretku koji je ostvaren u prethodnom periodu, BiH i dalje zaostaje za drugim državama uključenima u Proces stabilizacije i pridruživanja. To nije dobro ni za unutrašnju situaciju u BiH , to nije dobro za situaciju u našoj regiji i to nije sigurno dobro za EU“, rekao je Topčagić.

„Na poslu pridruživanja BiH EU trebaju zajednički da surađuju i vlada i opozicija i svi segmenti našeg društva. Pridruživanje EU je generacijski projekat za opće dobro“, poručio je Topčagić.
Skupština je izabrala i novog generalnog sekretara Panevropske unije BiH mr. Harisa Ćutahiju za naredni četverogodišnji mandat,

U sklopu Skupštine održana je i izborna skupština Mladih Panevropske unije BiH. Izabrano je novo predsjedništvo koje okuplja mlade iz svih djelova BiH, a na njegovom čelu u narednom četverogodišnjem mandatu bit će Dario Plavčić iz Busovače. Potpredsjednici će biti Alija Gluhović iz Vogošće i Zoran Savanović iz Banja Luke. Poručili su da će mladi Panevropske unije BiH biti konstruktivan partner državi BiH u procesu njenog integracija u EU.

Održavanje izvještajno – izborne skupštine Panevrpske unije BiH pomogla je Općina Centar, a i ovaj događaj bio je predmetom brige, pažnje i poštovanja brojnih medija.

3. OSMAN TOPCAGIC2. PROF.DR. FRANJO TOPIC1. MR. HARIS CUTAHIJA4. DARIO PLAVCIC I ALIJA GLUHOVIC

 

P1310481 P1310502 P1310507 P1310509 P1310542 P1310511 P1310547 P1310560 (1) P1310560