Vijesti

Međunarodna paneuropska unija uputila pismo Plenkoviću i Petrovu u kojem daju podršku ministru Barišiću

Predstavnici Međunarodne paneuropske unije uputili su danas pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu u kojem daju apsolutnu podršku hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću.

Pismo su potpisali predsjednika Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoira, potpredsjednik Međunarodne paneuropske unijei predsjednik Hrvatske paneuropske unije Mislav Ježić, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Jean-Paul Picaper, članica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i potpredsjednica Mađarske Paneuropske unije Anna Grünwald, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i glavni tajnik Njemačke paneuropske unije Johannes Kijas, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Andrej Lepavcov, predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran, predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović, predsjednik Paneuropske unije Makedonije Marjan Gjorchev, počasni predsjednik Mađarske Paneuropske unije Gábor Andrássy, predsjednik Mađarske Paneuropske unije Béla Aba i potpredsjednik Mađarske Paneuropske unije Zoltán W-Nemessuri.

 

Pismo donosimo u cijelosti.

 

Poštovani gosp. premijeru Plenkoviću,

Poštovani gosp. predsjedniče Sabora Petrov,

 

Potaknuti konstantnim napadima nekih političkih opcija i dijela hrvatskih medija na ministra Pavu Barišića, kao Paneuropljani dajemo mu apsolutnu podršku u njegovom radu i brizi za razvoj i korisne reforme u organizaciji znanstvenog rada i obrazovanja u Hrvatskoj.

Ministar Barišić se kao uvjereni hrvatski domoljub i Europljanin, donedavni predsjednik Hrvatske paneuropske unije, kao glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, sveučilišni profesor i znanstvenik dokazao u svim segmentima njegovog djelovanja.

Dovođenje u pitanje bilo kojih od njegovih kompetencija stoga je više nego deplasirano, a način na koji se to radi nije primjeren demokratskim načelima i puno govori o onima koji vode ovu prljavu kampanju protiv ministra Barišića.

Posebno osuđujemo medijski linč koji se vodi protiv ministra, napose kada su znanstvene i sveučilišne institucije odbacile optužbe o navodnom plagiranju. Ono što se predbacuje ministru Barišiću zapravo je u tolikoj mjeri slučajni propust koji se može dogoditi bilo kojoj poštenijoj osobi, a protivnici vaše vlade moraju koristiti megafone i stalno ponavljati isto kako bi cijelu stvar napuhali. Sretna je ona vlada čiji je najveći skandal nešto poput izostavljenog imena u fusnoti članka. Čestitke!

 Danas europsku ideju i ideju Europske Unije ugrožava rastući populizam s desna, kao u Francuskoj ili Njemačkoj, ili s lijeva, kao u Grčkoj. Ovi populisti pokreću mase svojim obećanjima i kritikama trenutne situacije, želeći se domoći vlasti, a nemoćni riješiti postojeće probleme, samo stvaraju nove, te ugrožavaju ono što je ranije postignuto. Upravo se to događa s ovom podlom kampanjom protiv ministra Barišića koju većinom vode lijevo orijentirani političari i javne osobe, kao i dio ekstremne desnice. I jedni i drugi ugrožavaju europski projekt i konstruktivnu politiku centrista u hrvatskoj vladi poput Vas i ministra Barišića, koji ste simboli nade u trenutnoj politici europskih zemalja i Europske Unije.

 Još jednom Vas molimo predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog sabora da zaštitite ministar Barišić i podržite ga kako bi zajedno s Vama mogao nastaviti raditi u korist hrvatske države i društvo, a što će također biti korist za cijelu Europu.

S poštovanjem.