Vijesti

Evropska unija je najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Evrope i da takva treba ostati

„Treba organizirati proširene sjednice Evropskog vijeća na kojima bi redovno sudjelovali i predstavnici zemalja koje aspiriraju članstvu u Europskoj uniji. Na taj način bi se i zemlje koje žele ući u EU više osjećale evropskijima, a zemlje koje su u EU bi ih lakše prihvatile. Zemlje prostora Jugoistočne Evrope koje nisu ušle u EU ne treba gledati kao crnu rupu, nego kao zajednicu zemalja čije bi vlasti trebale više da se uključuju na različite sastanke EU vezane za geopolitička pitanja.

Moramo naći novi put kako bi novi kandidati znali da su željeni u Evropi“, naglasio je predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire na sinoć otvorenoj međunarodnoj konferenciji “Evropski proces proširenja prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija” koja se do sutra održava u Orašju.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija u pozdravnom govoru rekao je da je Bosna i Hercegovina dio Evrope i da njena evropska perspektiva nema alternativu. „Ovu konferenciju realizujemo u historijskom momentu ove zemlje, momentu koji će odrediti njenu budućnost, nadamo se i bolju perspektivu za mlade ljude i buduće generacije“, rekao je Ćutahija. Podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina nedavno poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije što je, kako je rekao, iznimno važan korak u dobivanju kandidatskog statusa zemlje. “Nadamo se da će bosanskohercegovački političari hrabro i uspješno nastaviti sa reformskim procesima kako bi ostvarili taj naš glavni vanjskopolitički cilj – članstvo u EU. Mi ih u tome podržavamo i kao najstarija evropska organizacija koja promoviše ujedinjenje Evrope, stavljamo se ovoj državi na raspolaganje svim svojim kapacitetima i, ako hoćete, utjecajem koji ima u institucijama evropske unije“, podcrtao je Ćutahija.

Skupu su se, pored ostalih obratila dvojica poslanika u Evropskom parlamentu, Tonino Picula i Norbert Lins. Picula je izrazio je žaljenje što Bosna i Hercegovina i 20 godina nakon rata ne pronalazi zajednička rješenja i konsenzus za mnoge probleme, dok je Lins poručio da je Evropska unija najpouzdaniji partner zemalja jugoistočne Evrope i da takva treba ostati. Obojica su podsjetili da je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji potvrđena spremnost EU da nastavi da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Francuski predsjednik Emmanuele Macrone u nedavnom govoru Europskom parlamentu niti jednom nije spomenuo proširenje. To je primijetio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji ga je izravno i pitao što mislio proširenju. Macrone je rekao da je svakako za taj proces, ali da on treba pričekati dok se ne riješe bitni unutarnji problemi same Unije. To nije nevažno, ali isto nije nevažno što je sam Juncker promijenio stavove vezane za proširenje, jer je u svom nastupnom govoru baš pred zastupnicima Europskom parlamenta kazao kako proširenja neće biti u idućih pet godina.“, istaknuo je Picula, ali i zaključio kako postoji još jedan problem, a to je da europski proračun za razdoblje od 2022. do 2027. nije predvidio stavku vezanu za proširenje.

Počasni predsjednik Panevropske unije BiH Franjo Topić rekao je da je znakovito što je Panevropska unija BIH došla u Orašje, na granicu sa Evropskom unijom. „Vrlo je važno da se ne predajemo i da budemo optimisti. Evropska unija nam treba više radi pozitivnosti, mira i stabilnosti, nego ekonomije. Važno je da se na putu prema EU okupljamo i razmjenjujemo ideje. Ne smije nam dodijati činiti dobro i pozitivno“, naglasio je profesor Topić te pozvao na razvijanje domoljublja, ali i strpljenja kada je u pitanju proces integracija Bosne i Hercegovine u EU.

Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić, oslovivši prisutne „prijateljima ujedinjene Evrope“ i „prijateljima BiH“, svima je zaželio dobrodošlicu u Orašje i izrazio zadovoljstvo što je Panevropska unija BiH odlučila međunarodnu konferenciju organizirati baš u Orašju. „Orašje već jeste Europska unija iako ima malu barijeru koja se zove rijeka Sava. Uvjeren sam da se ovdje puno bolje živi nego u većem dijelu EU, jer je mirnije i sigurnije. Naš jedini zadatak je da sačuvamo sve što imamo i da unaprijedimo projekte prekogranične saradnje“, poručio je načelnik Vincetić.

Premijer Posavskog kantona Marijan Klaić takođe je pozdravio skup predstavivši kanton i njene potencijale. Napomenuo je da kanton pruža maksimalnu potporu EU integraciji BiH kroz reforme ključnih oblasti, a koje su rezultirale nizom strategija sa pripadajućim akcijskim planovima.

Na koncu konferencije očekuje se usvajanje panevropske deklaracije koja će biti poslana predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine, ali i institucijama Evropske unije.

Zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula Zastupnik u EU parlamentu Norbert Lins Premijer Županije Posavske Marijan Klajić Predsjednik Međunarodne Panevropke unije Allain Terrenoire Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić konferencija paneuropske unije4 Haris Ćutahija (v.d. predsjednika Panevropske unije BiH), članovi Predsjedništva Panevropske unije BiH Jasmina Pašalić, Mirko Pejanović i Hasan Muratović Haris Ćutahija (v.d. predsjednik Panevropske unije BiH) i članica Predsjedništva Panevropske unije BiH Jasmina Pašalić Franjo Topić - počasni predsjednik Panevropske unije BiH