Vijesti

Bosna i Hercegovina u fokusu Paneuropske unije

Na danas zavrešnoj konferenciji Hrvatske paneuropske unije Integracija ili dezintegracija Europske Unije – paneuropski odgovor i perspektive integracije u Jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća, koja se od petka održavala u Zagrebu, jedna od važnijih tema bila je europski put Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su govorili predstavnici paneuropskih organizacija iz 14 zemalja, ali i hrvatski dužnosnici i predstavnici europskih institucija, a među njima  predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, euro-zastupnice Dubravka Šuica i Marijana Petir, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Franjo Topić kao i predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran.

Premijer Plenković se u svom izlaganju osvrnuo na opću situaciju u Europskoj uniji i cijelom projektu. „Bit će teško othrvati se snažnom populističkom napadu na europski projekt koji dolazi i s lijeva i desna. Zadaća je svih lidera Europe očuvati i vratiti povjerenje u ovaj projekt, a svaki doprinos Paneuropske unije bit će dragocjen“, kazao je premijer.  

Šef hrvatske dilpomacije Stier naglasio je da je za Hrvatsku strateški prioritet europski put Bosne i Hercegovine, podsjećajući na važnost poštivanja konstitutivnosti sva tri naroda. „Bosni i Hercegovini je potreban sveobuhvatni pristup i snažniji angažman međunarodne zajednice“, dodao je Stier, upozoravajući i na separatističke tendencije kao i tendencije centralizacije zemlje.

Franjo Topić je pak kazao da je ako išta vrijednost europskog projekta što je to projekt mira, jer više od 70 godina u Europskoj uniji nema rata. „Bosna i Hercegovina treba opće reforme i više integrativnih elemenata koji će štitit i pojedinačna i nacionalna prava. Ja i dalje mislim da je Bosni i Hercegovini potreban Dayton 2, jer ovako uređenje nije pravedeno, a ni funkcionalno.“, kazao je Topić.

„U Bosni i Hercegovini, kao i u Europskoj uniji, nedostaje povjerenje, a ono je ključ rješenja svih problema“, kazao je Gavran. „Danas su u Bosni i Hercegovini dezintegrativni čimbenici ojačali i od završetka rata nikada nisu bili jači. Politke svih stranaka rade greške, i u Banja Luci i Sarajevu i Mostaru. Političari se još ne mogu nadići iznad stranačkih i privatnih interesa radi općeg dobra svih naroda i građana Bosne i Hercegovine“, poručio je Gavran dodavši da će Paneuropska unija i dalje zagovarati potrebu da bh. političari od balkanskih postanu europski.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Davor Ivo Stier

Davor Ivo Stier

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Alain Terrenoire

Alain Terrenoire

Pavo Barišić

Pavo Barišić

Mislav Ježić

Mislav Ježić

Franjo Topić

Franjo Topić

Vanja Gavran

Vanja Gavran

S konferencije

S konferencije

S konferencije

S konferencije